2007. október 12., péntek

Karinthy Frigyes: A cirkusz

Karinthy Frigyes a művét E/1. személyben írta.

Ez a történet egy fiúról szól, aki nagyon akart kapni egy hegedűt, és nagyon el akart menni a cirkuszba. Meg is kapta a hegedűt, de a cirkuszba, nem tudott elmenni.
Éjjelente a cirkusszal szokott álmodni, ez a cirkusz mindig ugyanaz marad, de mindig más-más helyen bukkan fel az álmaiban. Az egyik ilyen álmában, beszélgetésbe kezd a cirkusz igazgatójával, minden áron be akar jutni a cirkuszba, ezért, bár dadogva és nagyon nehezen kinyögve, de felajánlja, hogy ha őt most beengedi jegy nélkül, akkor ő eljátszik a közönségnek, egy általa írt dalt, a hegedűjén. Az igazgató, kételkedve, de beleegyezett az alkuba. A fiúnak először a cirkuszt hátulról mutatta meg, ott a színészek, állatok voltak, meg a kellékek. Aztán a cirkuszon átvezette a fiút, egy szobába érkeztek. Ebben a szobában egy férfi egy nőt fojtogatott, a fiú ordítozott, követelte, hogy a férfi engedje el a nőt, de az igazgató elmondta neki, hogy ezek csak viaszból készült bábuk, egy kicsit felemelt hanggal. Tovább mentek, most egy másik szobába tértek be, itt csupa kifestett lány és fiú ült padokban, mintha valamilyen iskolában lennének. Igen, ez volt a cirkusznak a bohóciskola, bohócképző része. Az igazgató beültette a fiút az egyik padba, aztán hívta kisorjában a felelőket. Elsőnek egy fiú ment ki kézen járva. Másodiknak egy másik gyerek, úgy szint kézen járva ment ki, de ő a fejét verte a földbe, persze szándékosan. Harmadiknak egy férfi jött ki, ő elővett egy kést, felvágta a mellét. Rögtön összeesett a földre, aztán felállt, és visszament a helyére. Az igazgató, csak, annyit mondott, hogy így már jó lesz. A férfi vissza ült helyére, elővette a cérnát és a tűt, és elkezdte bevarrni sebét, ekkor vette észre a fiú, hogy a férfi mellkasán több ilyen bevarrt seb van. Jöttek sorjában a többiek is, ők állatok, nevető, síró, öreg nő hangját utánozták, nagyon élethűen, persze voltak, akik más emberek hangját utánoztak. Az igazgató a fiút szólította, hogy adjon elő egy mutatványt. A fiú, azt mondta, hogy csak hegedűn tud játszani, erre az igazgató és a többi gyerek kiröhögte hangosan. Egy másik fiú átvitte egy hangszerekkel teli szobába. Ebben a szobában nagyon magas és hosszú hangszerek álltak, aztán a fiú észrevette az éppen próbáló cirkuszi zenekart. Kicsit szégyenkezve ment vissza a bohóciskolába. Most az igazgató levitte a pincébe, ott volt a hullakamra. A fiú könyörgött neki, hogy hadd ne maradjon itt, inkább megcsinál bármit, csak ne legyen itt. Ezután egy, olyan szobába vezették át, ahol sok-sok létra volt neki támasztva a falnak, sok háló, nyújtó és kötél csüngött a levegőben. Hónapok teltek el nehezebbnél nehezebb gyakorlásokkal.
Végül a fiú magát a színpadon találja, csak övé a színpad most, övé az egész. De most nem egy kisfiú áll a színpad közepén, hanem egy ráncos arcú férfi. Évek teltek el azóta, hogy belépett a cirkusz ajtaján. Most a férfi egy rózsaszínű pólóban van, kifestve, pont úgy nézz ki, mint a többi artista a cirkuszban. Egy hihetetlen mutatvány mutatott be, egy acéllábú asztalra, három széket rakott egymásra. Felmászott a tetejére, mindenki őt figyeli nagy szemekkel. Elő veszi a régi hegedűjét, és elkezdi játszani, azt a bizonyos nótát, amellyel ő a cirkuszban akart fellépni, mert nem volt jegye, még több évvel ezelőtt. A melódia a szíve legmélyéből fakadt, síró hangon.

5 megjegyzés:

boros1124 írta...

Imádom Karinthyt. A cirkusz művét utoljára suliban olvastam jó régen már ennek. Így felnőtt fejjel több műve is érdekessé vált a szememben. Pl.: a Tanár Úr kérem.

Ingyen letölthető innen:
http://ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/karinthy_frigyes_tanar_ur_kerem

Névtelen írta...

Howdy, I do believe your web site might be having browser compatibility problems.
Whenever I take a look at your blog in Safari, it
looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues.
I simply wanted to provide you with a quick heads up!
Aside from that, great website!

My webpage: buy youtube likes

Névtelen írta...

Results will in all probability be shown if made use of 30 minutes each and every day.


my blog: www.wendellmotors.org

Névtelen írta...

This article is truly a fastidious one it helps
new the web visitors, who are wishing for blogging.


Feel free to visit my web page bukkake japanese movie
porn ()

Névtelen írta...

2020-ban is olvasunk még long live the queen <3