2007. december 4., kedd

A Mikulás története

Sok legenda kering a Mikulás történetéről, van, aki ezt vallja, van, aki amazt, mi most elmeséljük a Mikulás valódi és csodaszép történetét.

Szent Miklós a keleti egyház, máig a legtiszteltebb szentje.


Történet:
Szent Miklós Krisztus után született 245-ben, Patára városában egy gazdag család gyerekeként. Már kisgyerek korában árva maradt, szüleit egy járvány vitte el. Szüleitől örökölt vagyonával, nagybátyjához - aki érsek volt - Patára város kolostorába költözött. Már kisgyerek korában megszerette az ottani életet és végül a papi hivatást választotta.

Zarándokútjáról hazatérve betért Anatólia fővárosába, Myra városába, ahol a helyiek püspökké avatták.
A kolostor közelében, ahol lakott, élt egy szegény parasztember, akinek volt három lánya.
Egy séta közben akaratlanul meghallotta a három lány vitáját. A lányok azon vitatkoztak, hogy másnap melyikük áldozza fel magát rabszolgának, ahhoz, hogy megszabaduljanak a szegénységből, és egyikőjük férjhez mehessen.
Miklós püspök meghallva ezt a tanakodást visszasietett a kolostorba és egy marék arannyal visszatérve bedobta azt az ablakon, majd elsietett. A lányok azt hitték csoda történt, egy évvel később a csoda ismét megtörtént.
A másik lánynak is adott egy marék aranyat. A lányok lépteket hallottak az ablak alatt, ezért kisiettek, ekkor látták meg, hogy egy piros köpenyes ember rohan el az ablak elől.
Harmadik évben az ablak zárva marad, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át bedobta az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kandalló szerű tűzhelyre. A keszkenőbe rakott arany épp belehullott a harisnyába.

Ezután terjedt el a hír, hogy tél-apó minden évben megajándékozza a szegényeket. Egy idő után kitudódott, hogy ki is valójában a Mikulás, ugyanis az aranyak között, amit a legkisebb lány kapott volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedő adott régebben Miklós püspöknek. De ez alkalommal az is kiderült, hogy Miklós püspök minden évben december 5-én, névnapjának előestéjén rendszeresen megajándékozza a gyerekeket.

Püspöki évei alatt vagyonát a gyerekek és szegények megsegítésére költötte, miközben tanított és a szeretetet hirdette.
Életét mindvégig az emberiségnek és a gyerekeknek szánta
.A keresztényüldözések idején elfogták, de kivégezni nem merték. A legenda szerint halálakor a lelkét angyalok vitték a végső nyughelyére, ahol egy forrás eredt. Innen hirdeti azóta is a Mikulás a szeretetet a gyerekeknek.
Halála után egy darabig kitiltották az Egyházból, mert egy éhínség idején az egyház teljes vagyonát szétosztotta a szegények között.

Nincsenek megjegyzések: