2007. december 2., vasárnap

Hír

Terjed az ebola eddig ismeretlen variánsa - jelentették be Ugandában vasárnap. Az új vírustörzset az ország nyugati részén azonosították, szombaton azonban déli körzetekből is jelentettek megbetegedéseket.


A szeptemberben kitört járványban eddig 18-an haltak meg a nyugat-ugandai Bundibugyo tartományban. A 19. áldozatot innen 160 kilométerre, délre találták meg szombaton. A hatóságok három további személyt karanténban tartanak a déli területeken, mert valószínűleg ők is megfertőződtek.

Az új vírustörzs nem okoz súlyos belső vérzéseket, mint az eddig ismert variánsok. A fertőzöttek izomfájdalomra, émelygésre panaszkodnak, majd a rendkívül magas láz végez velük. A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen megállapították, hogy a most azonosított betegség is ebola, a különbségek ellenére.

Ruanda szombaton jelentette be, hogy fokozza az egészségügyi ellenőrzést az Ugandával közös határszakaszon. A heves belső vérzéssel járó, 90 százalékban halálos ebolában eddig összesen 196-an vesztették életüket Afrikában.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Nincsenek megjegyzések: