2007. november 8., csütörtök

Tudomány: az én véleményem

Mindig, amikor valamilyen cikket olvasok, vagy filmet nézzek, vagy beszélek valakivel a globális felmelegedésről, egyszerűen felforr az agy vizem.
Mi emberek tehetünk ezért. Mi vagyunk felesősek azért, ami következni fog. Az óceánok szintje meg fog emelkedni, több millió, vagy több száz millió ember fog meghalni, a globális felmelegedés hatásai miatt. Tényleg ennyire hülye lenne az emberiség? Egyszerűen nem értem. Pedig igenis tehettünk volna valamit. Talán, ha minden ország össze fogna, és nem egymással vitáznának, harcolnának folyton, lehetne segíteni ezen, hogy ne haljon meg ennyi ember. Az a legszörnyűbb, hogy nem tudhatjuk, hány ember fog meg halni emiatt! Lehet, hogy épp az egyik családtagunk hal meg a mi felelőtlenségünk miatt! Nem tudhatjuk, de úgy látom, hogy az embereket ez nem is érdekli, egyszerűen hidegen hagyja őket. Nagyon sok ember úgy tekint erre a problémára: "Áhh, majd megoldják valahogy." /és legyint egyet rá/. Pedig, ahhoz, hogy megoldodjon ez a legtöbb ember szerint "kicsi probléma", nekünk is kéne tenni valamit! Mindenki tehet erről, de senki nem képes tenni semmit. Miért?
A híradóban állandóan a halál esetekről hallok, vagy hogy Gyurcsány Ferenc ellen most miért lázadtak fel az emberek, vagy hogy minden élelmiszer egyre drágább lesz, vagy, hogy az áram, a gáz ára nő. Az emberek, azt hiszik, hogy a mostani kormány még több pénzt akar kihúzni a zsebükből, hogy végleg megkopasszák őket a vagyonukból. De nézzük csak meg, miért is drágul minden? Talán azért, mert egyre több ember él a földön, és ezeknek az embereknek étel kell, víz, ami egyre kevesebb van, és hely. Az élelmiszer nem az égből hullik, termesztik őket, pl.: ahhoz hogy gyümölcsöt, vagy zöldséget termesszünk kell napfény, víz és jó talaj. Ezekből egyre kevesebb van, és az ember, ahhoz, hogy megművelhető talaj, földet szerezzen, ahol majd élelmet termeszt, elkezdi kivágni a fákat. Igen, kivágja a fákat, amik, mint tudjuk nagyon fontos szerepet játszanak az oxigén termelésben. Mi lesz ha kivágtuk az utolsó fát is? Ebben nem gondol bele semelyik gyár sem, amelyik fákat vág ki! Pedig kéne. Mi lesz akkor, ha már nem lesz édes víz? Sós vizet fogunk inni? A benne lévő túl sok só miatt nem tudjuk meg inni. Ahhoz, hogy sós vízből édes víz legyen, tudósokra van szükségünk, akik édes víz segítségével és nagyon sok géppel megtudják csinálni, de ehhez is édes vízre van szükségünk.
2007-ban 6 és fél milliárd ember él/élt a földön. A tudósok becslései szerint 2010-2011-re már 10 milliárd ember fog élni a mi kis Föld nevű bolygónkon, ami nem fog tudni ennyi embert elbírni. Kínában, minden nap 17 csecsemő születik, és minden nap 7 ember hal meg, vagyis Kínában minden nappal 10 emberrel van több. Már most több mint 1 milliárd ember él abban az országban. Ez majdnem egy hatoda az emberiségnek.

A globális felmelegedés miatt, megolvadnak a jégtakarók, Anktarktisz és az Arktisz. De Grönland jégtakarója is megolvad. Ha csak Grönland jégtakarója olvad meg, a víz szintje mindenhol 6 méterrel fog megemelkedni. Grönland, egy nagy sziget, amit mindenki értéktelennek tekint, de nagyon is fontos szerepe van. Ha Grönland semmivé válik, az Északi-sarkkör jege is rögtön megolvad, mert nincs mi hűtse ott a vizet. Tegyük fel Grönland vize elolvad, és akkor az Akrtiszak végleg befellegzett. Nem csak a meleg áramlatok miatt, ha nem a napsugarai a vizet melegíteni fogják, ennek következtében az óceánok hőmérséklete megnő, és a jég a meleg óceáni víz miatt meg fog olvadni.
Nagyon sok politikus harcol az emberiségért, de nem csak politikusok, hanem több ezer szervezet mindenhol a földön. Itt Magyarországon, a legtöbb ember egy olyan politikusnevét nem tudja megmondani, vagy pár szervezet nevét akik igenis próbálnak tenni valamit értünk, emberekért. Mi pedig még a nevüket sem tudjuk. Hát nem szégyen ez? Az ember harcolnak, hogy más emberek életben maradjanak, ők pedig "le sem kakilják" őket. Ez lenne a "Ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel", "Jót, jóért", "Valamit valamiért"?
Ha a TV-ben nem az Amerika vs. Irak háborúról vetítenének, és nem arról, hogy megnyílt egy új bevásárló központ Budapest belvárosában, hanem arról, hogy tegyünk valamit a globális felmelegedés elkerülése érdekében, lehet hogy több százezer emberhez, eljutna az, ami eddig nem sikerült, az, hogy az emberiség történelme pár éven vagy pár tíz éven belül, teljesen át fog íródni. Még bele gondolni is rossz, hogy mi lesz tovább!
A tudósok szerint a III. Világháború a víz miatt fog kitörni, és az olaj miatt. Gondoljunk bele, hogy most már nem kardokkal támadnak egymásra az emberek, és nem puskákkal, hanem atombombákkal és hidrogénbombákkal, amik több millió "ártatlan" ember életét fogják követelni. Egy hidrogénbomba vagy egy atombomba, egy Magyarország belli megyét tud megsemmisíteni. És a tudomány egyre nagyobb léptekkel halad. Ha 20 év múlva tör ki a háború, akkor már a hidrogénbomba vagy az atombomba egy egész országot fog a földel egyenlővé tenni? Vagy akkora már nem hidrogén-, és atombombák lesznek, hanem még erősebb, még súlyosabb bombák vagy más fegyverek lesznek? Talán igen, talán nem. De ez mind rajtunk, embereken függ, hogy milyen lesz a jövőnk, és a sorsunk.

Én szerintem, már megakadályozni nem tudjuk a globális felmelegedést, de tudjuk enyhíteni a következményeit. Azzal, hogy a háztartás belli szemetet, nem egy zacskóba dobjuk, hanem csinálunk egy szemetes az elhasznált papíroknak, műanyagoknak, étel maradékoknak, meg ilyenek. De az is segítene, ha az újra hasznosítható dolgokat elvinnék az újrahasznosíthatóba. Ha a használt olajat, nem a lefolyóba vagy a wc-be öntenénk, hanem egy befőttes üvegbe raknánk, és elvinnék a veszélyes hulladékok gyűjtő helyére. Ez a nap minden fél évben van, minden kerületben, városban, faluban, ahol leadjuk a veszélyes hulladékokat. Sok ember, azt hiszi, ezért neki majd fizetni-e kell, de nem így van, ez ingyenes, semmi mást nem kell tenni, csak elvinni oda, leadni, és haza menni vagy a dolgunkra. Ez lenne, olyan nehéz? Nem lehet ezt megtenni? A baj az, hogy a legtöbb háziasszony, ember nem is tud a "Veszélyes Hulladékok Napjáról". Itt kezdődik a probléma, ha nem is tudnak erről a napról, hogy vigyék oda a hulladékot?

Nincsenek megjegyzések: